Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπ. Κύπρου: Το «Χρονικό της Κύπρου» του Λεοντίου Μαχαιρά


Στον πανέμορφο Μουτουλλά, ιστορικό χωριό της κοιλάδας της Mαραθάσας και αγαπημένο χωριό του Κώστα Μόντη που το ύμνησε στην ποίηση και στα πεζά του, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.) θα παρουσιάσει την ιστορική και διεθνώς αναγνωρισμένη παράσταση του «Χρονικού της Κύπρου» του Λεοντίου Μαχαιρά.

Η παράσταση πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Συνδέσμου Αποδήμων Μουτουλλά. Το σκεπτικό είναι ότι αξίζει ν’ ακουστεί η αυθεντική μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτος, η υπέροχη γλώσσα του Λεοντίου Μαχαιρά, σ’ ένα μέρος όπου σμίγει η ιστορία με τον θρύλο, όπου υπάρχουν ακόμη στο τοπίο και στη συλλογική μνήμη τα σημάδια της θρυλικής μεσαιωνικής ρήγαινας της Κύπρου. Παράλληλα, θα παρασταθούν τα πάθη της «γλυκείας χώρας Κύπρου», και θα «εξηγηθούν» τα βάσανα και οι ελπίδες του λαού της Κύπρου, των τοπικών Ρωμαίων, όπως αποκαλεί ο Μαχαιράς τους Ελληνοκύπριους της εποχής του.

Το έργο αποτελεί δραματική διασκευή του σημαντικότερου κειμένου της μεσαιωνικής κυπριακής γραμματείας, το οποίο αναφέρεται στην ιστορική τύχη της Κύπρου, ενώ παράλληλα αφηγείται με γλαφυρό τρόπο τις ερωτικές και πολιτικές περιπέτειες του σημαντικότερου Βασιλιά του κυπριακού ρηγάτου, του Πέτρου Α’ Λουζινιανού (1329-1369 μ.Χ.). Κύρια πρόσωπα, πέραν του Πέτρου, είναι η Ελεονώρα της Αραγωνίας, η πανέμορφη και σκληρή καταλανή ρήγαινα της Κύπρου, που ωστόσο αγαπούσε να παραθερίζει στον μεσαιωνικό οικισμό Μάραθο που βρίσκεται απέναντι από το «Χλιόν νερό» (=τα θειούχα νερά) του Μουτουλλά όπου έκανε τα λουτρά της. Είναι επίσης η Τζουάνα Λ’ Αλεμάν που ο λαός την έχει συσχετίσει με την Αροδαφνούσα του κυπριακού δημοτικού τραγουδιού. Όμως, ο σημαντικότερος πρωταγωνιστής του έργου, είναι ο ίδιος ο κυπριακός λαός, τη φωνή του οποίου ακούμε στα Χορικά και στον λόγο του αφηγητή του Χρονικού, τον οποίο ο Μαχαιράς κατασκεύασε στο μοντέλο του σοφού λαϊκού παραμυθά της Κύπρου.

Το κείμενο, μολονότι αφηγηματικό, περιέχει πολλές δραματικές σκηνές υψηλής ποιότητας που, σε ορισμένα σημεία, θυμίζουν τη δραματουργική τέχνη του Σαίξπηρ.

Η δραματική προσαρμογή και η σκηνοθεσία του έργου είναι του Μιχάλη Πιερή, οι μουσικές γέφυρες του Ψαραντώνη, η μουσική των χορικών και των τραγουδιών του Ευαγόρα Καραγιώργη, η ενδυματολογική επιμέλεια του Χρίστου Λυσιώτη. Τους κύριους ρόλους ερμηνεύουν οι Χαρίτων Ιωσηφίδης (Λεόντιος Μαχαιράς), Σταύρος Αροδίτης (Πέτρος Α’), Μύρια Χατζηματθαίου (Ελεωνόρα), Αγγέλα Σαββίδη (Τζουάνα), Μιχάλης Μιχαήλ (Τζουαν τε Μόρφου), Ευτυχία Γεωργίου (Τζίβα ντε Σκαντελίε), Μαρία Χριστοδούλου (κορυφαία), Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου (κορυφαία Β’). Την ευθύνη της παραγωγής και την επιμέλεια ήχου την έχει η Σταματία Λαουμτζή και την τεχνική υποστήριξη ο Κυριάκος Κακουλλής.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 99686525, 99610325, 22894531 Τιμή εισιτηρίου: € 5

paideia-news.com

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
0
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπ. Κύπρου: Το «Χρονικό της Κύπρου» του Λεοντίου Μαχαιρά

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in
Choose A Format
Gif
GIF format