Επιλογή σπουδών τελευταίας στιγμής! Ποτέ δεν είναι αργά.


Της  Mαριγιώργιας Βοσκαρίδου – Σύμβουλος Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης

«Είναι Σεπτέμβριος και δεν έχω ακόμη ξεκαθαρίσει στο μυαλό μου τι και πού θέλω να σπουδάσω, είμαι μπερδεμένος», θα ακούσεις πολλούς νέους να λένε, που καλούνται να πάρουν μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις σε μια πολύ ιδιαίτερη και ευαίσθητη ηλικία.

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την έναρξη της καινούριας ακαδημαϊκής χρονιάς 2017-2018. Οι πρωταγωνιστές, οι πρωτοετείς φοιτητές, βρίσκονται σε εγρήγορση και προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον καινούριο κύκλο της ζωής τους, τις σπουδές. Ξεκινούν να γράφουν το σημαντικότερο κεφάλαιο από το βιβλίο της ζωής τους, που θα πλημμυρίζεται από ατελείωτες ώρες διαβάσματος, άγχους, αγωνίας, διασκέδασης και αξέχαστων στιγμών.

Τι γίνεται όμως με τους/τις νέους/νέες που ακόμα ψάχνονται; Για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν έχουν ακόμα καταλήξει (αποτυχία -πρώτης επιλογής- στις εισαγωγικές εξετάσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ Κύπρου κι Ελλάδας, βρίσκονται ανάμεσα σε 2-3 επιλογές, προβληματίζονται για τον προορισμό, το πανεπιστήμιο κ.ο.κ.).

Ακόμη και την τελευταία στιγμή οι λύσεις υπάρχουν, θέληση χρειάζεται και μεθοδικότητα. Είναι καταρχήν απαραίτητο οι ίδιοι οι νέοι να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της επιλογής τους, αφού θα είναι η αρχή της δικής τους πορείας προς μια επιτυχημένη, ιδανικά, επαγγελματική πορεία. Αυτή η συνειδητοποίηση θα δημιουργήσει την ανάγκη για πραγματοποίηση των βημάτων και των κινήσεων εκείνων, που θα τους οδηγήσει στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων. Οι σπασμωδικές και επιπόλαιες κινήσεις λόγω πίεσης χρόνου δε θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα. Από την πλευρά τους οι γονείς είναι σημαντικό να έχουν τον υποστηρικτικό ρόλο και να τους βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία συμμεριζόμενοι τις ανάγκες τους.

Η διαδικασία λήψης απόφασης των σπουδών δεν είναι καθόλου εύκολη και απλή διαδικασία, αφού επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, το οικονομικό κόστος, το περιεχόμενο/τα μαθήματα της σπουδής, τα κριτήρια εισδοχής (προσόντα), από τις επαγγελματικές ευκαιρίες που θα ανοιχτούν, την αγορά εργασίας, το επίπεδο του πανεπιστημίου και τις ευρύτερες εμπειρίες/ευκαιρίες που προσφέρει και φυσικά από την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.

Η επιλογή των σπουδών είναι μια απόφαση που ταυτίζεται με την αυτό-εικόνα του καθενός, ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες (θετικές ή αρνητικές) και δεν υπάρχει αμφιβολία βέβαια πως υπάρχει πάντα το ρίσκο της «λανθασμένης επιλογής».

Όσες λοιπόν, περισσότερες πληροφορίες συλλέξει κανείς τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να καταλήξει σε μια σωστή απόφαση. Η έγκυρη και σφαιρική πληροφόρηση είναι αυτή που θα σημάνει την αρχή της διαδικασίας λήψης της απόφασης.
Υπάρχουν παράγοντες που επιβάλλεται να μελετηθούν όταν μιλάμε για επιλογή σπουδών κι έχουν ως εξής:

  • Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις ποια μαθήματα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών που σε ενδιαφέρει και ποιο είναι το περιεχόμενό τους. Το κάθε πανεπιστήμιο έχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του τα μαθήματα και τη διδακτέα ύλη, επισκέψου την.
  • Στη συνέχεια, κρίνεις σε ποιο βαθμό μπορείς να ανταποκριθείς σε αυτά τα μαθήματα με βάση τις μέχρι στιγμής ικανότητες και γνώσεις σου. Για παράδειγμα ενδιαφέρεσαι να σπουδάσεις πληροφορική, εάν κατέχεις τις βάσεις των μαθηματικών θα σε βοηθήσουν να χτίσεις πάνω σε αυτές, αν όχι υπάρχουν διαθέσιμες κάποιες εναλλακτικές λύσεις;
  • Υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω εκπαίδευση (π.χ.: μεταπτυχιακό); Ποιοι συνδυασμοί πτυχίου-μεταπτυχιακού υπάρχουν τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό;

Κάνε μια επίσκεψη στο πανεπιστήμιο και συζήτησε με κάποιον που εργάζεται στο αρμόδιο τμήμα για όλα τα πιο πάνω αλλά και για να λύσεις όλες σου τις απορίες (δίδακτρα, υποτροφίες, ακαδημαïκή υποστήριξη, προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών κ.ο.κ.).

  • Καταλυτικής σημασίας είναι να γνωρίζεις σε ποιο επάγγελμα οδηγεί αυτό που σκέφτεσαι να σπουδάσεις και ακολούθως τα χαρακτηριστικά του. Οι λεγόμενες «μονογραφίες επαγγελμάτων», δίνουν μια ολοκληρωμένη περιγραφή ενός επαγγέλματος (συνθήκες εργασίας, περιβάλλον, απαραίτητες δεξιότητες, σπουδαιότητα), που θα σε βοηθήσουν να σχηματίσεις τη σωστή εικόνα με αντικειμενικότητα, αποφεύγοντας τις παρερμηνείες και την παραπληροφόρηση. Έχοντας επίσης αυτές τις πληροφορίες μπορείς να καταλάβεις κατά πόσο ταιριάζει στα ενδιαφέροντα και στην προσωπικότητά σου.

Ακόμα και 2-3 επιλογές να περιτριγυρίζουν το μυαλό σου, βάζοντας κάτω τις πιο πάνω πληροφορίες θα δείς ότι θα αρχίσεις σιγά σιγά να εντοπίζεις θετικά και αρνητικά για την κάθε μια από αυτές. Η μέθοδος του αποκλεισμού πάντα βοηθά αφού διαγράφονται αμέσως αυτά που δε μας ικανοποιούν συνειδητά και ασυνείδητα.

Αφού συγκεντρώσεις όλες τις πληροφορίες, δώσε λίγο χρόνο και χώρο στο εαυτό σου να τις επεξεργαστεί. Πάρε ένα χαρτί κι ένα μολύβι και σημείωσε τα θετικά και τα αρνητικά. Θα αρχίσεις να γέρνεις προς μια κατεύθυνση, το άγχος σιγά σιγά θα φεύγει κι αυτοπεποίθηση θα αυξάνεται, αφού θα νιώθεις ότι οι σκέψεις σου μπαίνουν σε μια σειρά.

Μη διστάσεις να επισκεφτείς ένα ειδικό σύμβουλο. Θα σου δώσει το εφόδια για να ανακαλύψεις τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου, που θα εκφράζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από το κατάλληλο επάγγελμα. Μαζί, σε ένα θεμιτό χρονοδιάγραμμα, θα ερευνήσετε όλα τα πιο πάνω, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου, δεξιότητες, ικανότητες, προτεραιότητες, στόχους.

Σίγουρα εάν αυτή η διαδικασία ξεκινούσε νωρίτερα θα υπήρχε η άνεση του χρόνου για λεπτομερέστατη έρευνα και πολλές άλλες επιπρόσθετες διεργασίες.

Θα ακολουθήσεις όμως αυτό που ονειρεύτηκες, δεν είναι αργά. Αυτό που θα χρειαστεί είναι να θυσιάσεις λίγο από τον προσωπικό σου χρόνο κι αυτό για να καθορίσεις το μέλλον σου!

Καλή αρχή σε όλους απολαύστε και εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα καλύτερα σας χρόνια! Αφομοιώστε όσες περισσότερες γνώσεις μπορείτε, εμπλουτίστε την κοινωνική σας μόρφωση, χαράξτε τη δική σας πορεία!

Marigeorgia Voskaridou MSc, GCDF, Counselor of Personal & Career Development

Mob.:99233990

E-mail: [email protected]

 

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
0
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Comments 1

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Επιλογή σπουδών τελευταίας στιγμής! Ποτέ δεν είναι αργά.

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in
Choose A Format
Gif
GIF format