Το εσωτερικό του θρυλικού ξενοδοχείου «Βερεγγάρια» το 1934! (pics)


Σπάνιες φωτογραφίες από το εσωτερικό του θρυλικού ξενοδοχείου «Bερεγγάρια», στον Πρόδρομο φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η Cyprus Times –

Είναι το υλικό που δημοσιεύτηκε 82 χρόνια πριν σε τουριστικό οδηγό – «Το ξενοδοχείο των Βασιλιάδων» όπως ονομάζεται λειτούργησε το 1931 – Έκλεισε το 1984 – Είχε 53 χρόνια ζωής, ενώ εδώ και 32 χρόνια αποτελεί ξενοδοχείο «φάντασμα»- Συνδέεται με αρκετούς θρύλους , ενώ κάποιοι το θεωρούν στοιχειωμένο – Σύγκριση του τότε με το σήμερα 

Ένας τουριστικός οδηγός με ημερομηνία Απρίλιος του 1934 έπεσε στα χέρια μας… Ξεφυλλίζοντας το τεύχος του περιοδικού «Cyprus», στο Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, διαπιστώσαμε ότι αναφερόταν σε ξενοδοχεία της εποχής-κάποια από αυτά λειτουργούν και σήμερα-Σε μία από τις σελίδες του, φιλοξενεί φωτογραφίες από το θρυλικό ξενοδοχείο «Βερεγγάρια» στον Πρόδρομο. Στις φωτογραφίες φαίνεται το εσωτερικό του ξενοδοχείου τρία χρόνια μετά τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα απεικονίζονται η τραπεζαρία, η επιβλητική σκάλα, το μπαρ και ένα μπιλιάρδο.

Το ταξίδι πίσω στο χρόνο για μας μόλις άρχισε και σταμάτησε 82 χρόνια πριν. Τότε που στο ξενοδοχείο μπαινόβγαιναν βασιλιάδες και  βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Σημαντικές προσωπικότητες της εποχής από όλο το κόσμο πήραν στη φαντασία μας μία θέση στην τραπεζαρία και στο μπαρ, την ώρα που η βασίλισσα Βερεγγάρια κατέβαινε την σκάλα και ας είχε πεθάνε αιώνες πριν (1230).

Εσωτερική σκάλα 1934 και σήμερα  

skalavereffaria

Η ιστορία του ξενοδοχείου

Το ξενοδοχείο «Βερεγγάρια» βρίσκεται στο χωριό Πρόδρομος, στο Τρόοδος σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Σύμφωνα με την ιστοσελία «cyplaces» το ξενοδοχείο ξεκίνησε να κτίζεται το 1927. Το 1929 έγινε διακοπή των εργασιών λόγο διακοπής της προμήθειας σιδήρου. Λόγω του βαρύ χειμώνα που επικρατούσε δημιουργήθηκαν ρωγμές στο ξενοδοχείο που είχαν σαν αποτέλεσμα την κατεδάφιση του. Το 1930 άρχισαν πάλι οι διαδικασίες κατασκευής του, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν το 1931.screenhunter_987-oct-24-14-26

Αρχιτέκτονας του ξενοδοχείου ήταν ο Βρετανός Walter Henry Clarke. Οραματιστής και αρχικός ιδιοκτήτης του Ξενοδοχείου Βερεγγάρια ήταν ο Ιωάννης Κόκκαλος, ο οποίος γεννήθηκε κοντά στο 1900 στον Πρόδρομο. Το όνομα του, ο το πήρε από την ομώνυμη Πριγκίπισσα της Ναβάρας και αργότερα Βασίλισσα της Αγγλίας, Βερεγγάρια.

H τραπεζαρία 

screenhunter_977-oct-24-13-51

screenhunter_974-oct-24-13-50

Η τραπεζαρία το 1934 και σήμερα

trapezariasigkrisi

Tο ξενοδοχείο αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα ορεινά καταλύματα του 20ού αιώνα στην Κύπρο. Το «Βερεγγάρια» χαρακτηρίστηκε ως το «ξενοδοχείο των βασιλιάδων», όπου αρκετοί βασιλιάδες το επισκέπτονταν συχνά για τις διακοπές τους. Μερικοί από τους πιο διάσημους επισκέπτες του ήταν ο Βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ, ο Εθνάρχης Μακάριος, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Εζέρ Βαϊσμάν, ο τότε Άγγλος κυβερνήτης του νησιού και πολλοί άλλοι που αναγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο των επισκεπτών.

Σαλόνι με τζάκι 

screenhunter_978-oct-24-13-53

Το Βερεγγάρια απέσπασε κολακευτικά σχόλια από όλες τις σημαντικές προσωπικότητες που έτυχαν της φιλοξενίας του. Εκτός από τη φήμη του για την κυπριακή και γαλλική του κουζίνα, αλλά και την εξαίρετη φιλοξενία, ήταν επίσης διάσημο για τις μουσικοχορευτικές βραδιές που διοργάνωνε.

Μπιλιάρδο

screenhunter_980-oct-24-13-55

Μπάρ στο χώρο με το μπιλιάρδο

screenhunter_982-oct-24-14-00

Τουριστικό περιοδικό της εποχής (Aπρίλιος 1934)

periodikonewΜε το πέρασμα των χρόνων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο ανταγωνιστικό κλίμα που διαμορφώθηκε από τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των επισκεπτών και άρχισε να χαράζει φθίνουσα πορεία χρόνο με το χρόνο, όπου είχε σαν αποτέλεσμα το 1984 ο ΚΟΤ να αναστείλει την άδεια λειτουργίας του και έκτοτε δεν λειτούργησε ξανά.

Κατά καιρούς υπήρχαν πληροφορίες ότι το ξενοδοχείο θα ξανά λειτουργούσε, ενώ μάλιστα κάποιοι το ήθελαν να γινόταν καζίνο-hotel. Πολλοί είναι οι θρύλοι που το συνοδεύουν.Το «στοιχειωμένο» ξενοδοχείο αποτελεί ακόμα και σήμερα πόλο έλξης για αρκετούς εκδρομείς, που το επισκέπτονται για να θαυμάσουν την αίγλη μίας παλιάς εποχής.

82 χρόνια μετά 

96c13b873bc440556aa91c424317e6ed_xl

007_zpsnzj5xysd

1vere

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
1
Cute
Damn Damn
1
Damn
Dislike Dislike
1
Dislike
Like Like
1
Like
Lol Lol
1
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Το εσωτερικό του θρυλικού ξενοδοχείου «Βερεγγάρια» το 1934! (pics)

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in
Choose A Format
Gif
GIF format